3.1 Passende werkgelegenheid voor lokale bevolking en stimulerend ondernemerschap |
|||
Het hebben van werk is een economisch en sociaal belangrijke component voor de leefkwaliteit. Steeds frequenter werken beide volwassenen in een huishouden, waarvan een deel parttime. Daarnaast bestaat meer en meer behoefte aan het starten van een eigen onderneming om de kansen op de arbeidsmarkt beter te benutten. Naast de trend van fusering en schaalvergroting die grotere bedrijfs- en voorzieningenlocaties vereist, zien we steeds meer nieuwe kleinschalige initiatieven ontstaan die juist behoefte hebben aan kleinschalige locaties, al dan niet in de woonomgeving. Het is daarom een plicht van de gemeente Brunssum om een passend niveau van werkgelegenheid te behouden en ondernemerschap in de sectoren zorg, duurzame energie, recreatie en in beperkte mate foodretail en non-food te stimuleren. Nieuwe initiatieven worden dan ook ondersteund, mits deze niet (milieu)hinderlijk zijn voor de leefomgeving.
Naast het, indien mogelijk, faciliteren van bestaande bedrijven die een nieuwe locatie zoeken, wil Brunssum ruimte bieden aan kleine ondernemers om laagdrempelig te starten met een onderneming. In een ruime woning of een woning met een grote garage/berging kan relatief eenvoudig een onderneming gestart worden. In de wijken zien we mogelijkheden, juist vanwege de afnemende druk op de woningvoorraad, om meer ruimte te bieden voor bedrijven aan huis. We staan open voor het transformeren van een minder courante woning naar een passende kleinschalige bedrijfsruimte. Maar sluiten ook het slopen van een woning, waarbij op de vrijkomende grond een passende bedrijfsruimte wordt gerealiseerd voor de naastgelegen woning niet uit. Een cumulatie van meerdere bedrijven in woningen in een straat wordt niet nagestreefd. De voorwaarden die worden gesteld aan een aan huis gebonden beroep zijn:
Op onderstaande kaarten zijn voor Brunssum zones aangegeven waarvoor jong ondernemerschap en bedrijven aan huis worden gestimuleerd. Klik hier voor Brunssum centrum Relatie met beleid Parkstad Uitgangspunt van het economisch beleid van Parkstad Limburg is een tweesporenbeleid om de gewenste economische vitaliteit en ondernemerschap te bereiken. Dat beleid bestaat uit het optimaliseren van de voorwaarden voor economische ontwikkeling en het inzetten op die clusters waarin Parkstad Limburg al een sterke positie heeft dan wel van oudsher een sterke binding mee heeft. De voorwaarden hebben betrekking op het menselijk kapitaal, de ruimte om te kunnen werken en op het vermarkten van onze kwaliteiten. Bedrijvigheid is in toenemende mate niet meer specifiek gebonden aan een bepaalde vestigingsplaats. Daarom is het van belang de kwaliteiten van Parkstad Limburg goed te vermarkten. Zowel om het bestaande en zich ontwikkelende bedrijfsleven vast te houden als om nieuwe bedrijven aan te trekken. Parkstad-Limburg lanceert samen met de Westelijke Mijnstreek de Leergang Innovatief Ondernemerschap. Dit ter versterking van het ondernemerschap van MKB-ondernemers. Door het leggen van een koppeling tussen ondernemers en kennisinstellingen wordt een impuls gegeven aan de innovatiekracht van de regio. Het beleid van Parkstad Limburg is meer gericht op de regionale economische ontwikkeling dan het beleid in Brunssum. In de gemeente Brunssum wordt het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid alleen in de sectoren zorg, recreatie, en in beperkte mate foodretail en non-food voorzien en is behoud van de bestaande werkgelegenheid voornaam. De versterking van het ondernemersschap is geheel in lijn met het beleid van de gemeente Brunssum. Ruimtelijke doorwerking van dit beleid Werkgebieden waar de gemeente Brunssum zich verplicht ontwikkelingen te realiseren op het gebied van werken zijn: Uitvoering van dit beleid De uitvoering van dit beleid is opgenomen in de Uitvoeringsparagraaf Ander beleid De andere beleidskeuzen voor werken zijn: Beleid op hoofdlijnen;
|
|||