Op de volgende locaties zijn ontwikkelingen voorzien:
- Nieuwe locatie van de school D'n Omgang (Bossestraat) – uit te werken gebied;
- Locatie Bossestraat/ De Spil– uit te werken woongebied;
- Locatie Imkerstraat (huidige locatie school D'n Omgang) - gebied met wijzigingsbevoegdheid I;
- Locatie Schutsboomstraat 74a (De Eenhoorn) – beschouwd als bestaand bebouwd gebied;
- Molengraaf III;
- Muziekkiosk in verblijfsgebied.
De uitwerking van de ontwikkeling op de locatie Fixet aan de Hoekstraat (zoals in het voorontwerp-bestemmingsplan opgenomen) alsmede de uitwerking op de locatie Schutsboomstraat 62 (Tuincentrum) zijn nog onvoldoende concreet om in dit bestemmingplan als gebieden met wijzigingsbevoegdheid dan wel als uit te werken gebied op te nemen. De locaties lenen zich beide echter wel voor invulling met woningbouw en zouden een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van een ruimtelijk knelpunt. Planvorming en juridisch-planologische verankering zal separaat plaatsvinden.
D'n Omgang (Bossestraat)
In het gebied aan de Bossestraat en achter Runstraat is ruimte voorzien voor nieuwbouw van basisschool D'n Omgang. Voor dit gebied is een uitwerkingsbevoegdheid opgenomen.
Locatie Bossestraat/ de Spil
De locatie Bossestraat/ De Spil bestaat uit de huidige achtertuinen van de woningen aan de Bossestraat 45-61. Er worden plannen ontwikkeld de huidige achtertuinen grenzend aan de Spil te transformeren naar een woonbestemming. In de StructuurvisiePlus van Landerd is ten aanzien van dit gebied gesteld dat het stedenbouwkundig als afgerond kan worden beschouwd. Niettemin zou de strook ook ingevuld kunnen worden met woningbouw, mits een stedenbouwkundige reeks ontstaat en alle (of vrijwel alle) bewoners hun achtertuinen willen bebouwen, zodat een verantwoord stedenbouwkundig geheel ontstaat. Voor dit gebied is een uitwerkingsbevoegdheid opgenomen. Stedenbouwkundige uitgangspunten zijn:
- Eén vrijstaande woning of twee halfvrijstaande woningen per bestaand perceel;
- Halfvrijstaande woningen alleen mogelijk op percelen van voldoende breedte (> 20 meter);
- In totaal mogen minimaal 8 en maximaal 12 woningen gerealiseerd worden;
- Minimale perceelsbreedte van 12 meter;
- Minimale perceelsdiepte van 25 meter;
- Voortuindiepte: 6 meter (m.u.v. het perceel ter hoogte van de brede waterpartij; hier geldt een diepte van 10 meter);
- Eén ontsluiting per woning – elke woning heeft én ontsluiting (via een brug) over de watergang. Een gecombineerde ontsluiting voor maximaal 2 woningen is toegestaan;
- Géén bruggen over de brede waterpartij;
- Beperkte maximale goot- en nokhoogte (4, resp. 8 meter).
- Aan- en bijgebouwenregeling conform bestaand.
Locatie Imkerstraat (huidige locatie D'n Omgang)
Deze locatie is in beeld als inbreidingslocatie voor woningbouw. Op de locatie staat thans het gebouw van de basisschool D'n Omgang met bijbehorende speelplaats. Wanneer meer duidelijkheid bestaat over de termijn waarop de locatie vrijkomt, is een invulling met woningbouw voorzien. In dit bestemmingsplan is voor deze locatie een wijzigingsbevoegdheid voor transformatie naar woningbouw opgenomen. De voorgestane maximale bouwhoogte bedraagt 12,5 meter. Het maximale volume overstijgt de in het oude bestemmingsplan opgenomen bebouwingscontour niet.
Locatie Schutsboomstraat 74a (De Eenhoorn)
Op deze locatie is thans een detailhandel met woning gevestigd. Er zijn concrete plannen op dit perceel woningbouw voor bijzondere doelgroepen (9 wooneenheden) te realiseren. In dit bestemmingsplan is het nieuwbouwplan opgenomen.
Molengraaf III
Molengraaf III is de uitbreidingswijk van Schaijk. Deze wijk is met toepassing van een artikel 19, lid 1 WRO-procedure gerealiseerd. In dit bestemmingsplan is een juridisch-planologische regeling voor het gebied opgesteld welke aansluit bij de regeling voor de rest van de bebouwde kom van Schaijk. In dit bestemmingsplan is Molengraaf III in zijn geheel als bestaand stedelijk gebied beschouwd.
In het planconcept van de wijk Molengraaf III is gekozen voor het doorzetten en afronden van de reeds aangezette stedenbouwkundige structuur.
In de wijk komt een viertal woningtypologieën voor:
- Vrijstaande woningen;
- Half-vrijstaande woningen;
- Rijenwoningen;
- Ruimte-voor-Ruimte woningen.
Elk woningtype kent haar eigen bebouwings- en situeringskarakteristieken. Zo zijn de Ruimte-voor-Ruimte woningen opgebouwd uit én laag met forse kap en kennen de overige een maximale bebouwing van twee lagen met een kap. Ook zijn woningen aangewezen die in de zichtas van de weg gebouwd dienen te worden. In onderhavig bestemmingsplan zijn de verschillende typologieën en bijbehorende maatvoeringseisen overgenomen uit het stedenbouwkundig plan. Omdat de maatvoering voor Molengraaf III op enkele elementen afwijkt van die van de rest van de kern, is gekozen een aparte woonbestemming voor de woningen in Molengraaf III op te nemen. Zo is de maatvoering bij bijgebouwen is bij de woningen in Molengraaf III ruimer dan bij de overige woningtypen. Dit vanwege de specifieke beeldkwaliteit en de overgang naar het buitengebied. Op deze wijze blijft de voorgestane sterke stedenbouwkundige structuur ook in de beheersituatie gewaarborgd.
Muziekkiosk in verblijfsgebied
Er bestaan plannen voor het oprichten van een muziekkiosk. Deze kiosk verstekt de uitstraling van de openbare ruimte en vormt een aanvullende voorziening op het sociaal-culturele vlak. De muziekkiosk is opgenomen als 'vrijstelling' binnen de bestemming 'Verblijfsdoeleinden'. De muziekkiosk kan opgericht worden binnen het verblijfsgebied in de kern Schaijk De oppervlakte van de kiosk bedraagt maximaal 25 m² en maximale bouwhoogte 6 meter. Deze maten zijn courant voor een traditionele muziekkiosk, inclusief podium en dak.
Naar vorige |
Niveau omhoog
Naar boven Overzicht |