Het bestemmingsplan 'Kom Schaijk -2004' heeft een in overwegende mate conserverend karakter; waarbij de bestaande situatie wordt gerespecteerd. De bestemmingsregeling is dan ook in eerste aanleg afgestemd op de bestaande functies en bebouwing.
Eén en ander wil echter niet zeggen dat ontwikkelingen binnen het bestemmingsplan uitgesloten zijn. De voorschriften zijn zodanig vormgegeven dat ruimtelijke en functionele ontwikkelingen in het plangebied onder voorwaarden mogelijk zijn.
Enerzijds worden ontwikkelingen zo veel mogelijk rechtstreeks mogelijk gemaakt in de voorschriften. Anderzijds kunnen ontwikkelingen gerealiseerd worden nadat een flexibiliteitsbepaling is toegepast.
Om snel en doelmatig op even initiatieven van derden in te kunnen spelen is een flexibele bestemmingsregeling nodig. Naargelang het meer of minder ingrijpend karakter is gekozen voor:
- een positieve bestemming: de ontwikkeling van nieuwbouw of vernieuwbouw is mogelijk nadat door burgemeester en wethouders een bouwvergunning is verleend. De bouwvergunning wordt verleend indien het voldoet aan het gestelde in de planvoorschriften, de Bouwverordening en het Bouwbesluit.
- een vrijstellingsmogelijkheid: deze geldt voor die ontwikkelingen, die ruimtelijk-functioneel passen in de desbetreffende bestemming, maar waarvan de aard en/of omvang de kwaliteit van het woon- en leefmilieu kunnen aantasten. De vrijstellingsprocedure biedt voor burgemeester en wethouders de mogelijkheid tot een afweging van de noodzaak van een dergelijke ontwikkeling ten opzichte van het stedenbouwkundig en/of milieuhygiënisch belang. Eventueel wordt daarbij advies ingewonnen bij instantie(s). Tevens schept de procedure voor omwonenden en belanghebbenden de gelegenheid tot het indienen van zienswijzen.
- een nadere eisenregeling: ten aanzien van enkele in de voorschriften genoemde ontwikkelingen zijn burgemeester en wethouders bevoegd tot het stellen van nadere eisen; onder meer ten aanzien van situering en/of maatvoering van bouwwerken. De objectivering wordt verkregen door middel van kwalitatieve criteria.
- een wijzigingsbevoegdheid: deze bevoegdheid geldt voor die ontwikkelingen waarvan de aard momenteel nog niet vaststaat. In principe zal medewerking aan die ontwikkeling worden verleend indien deze voldoet aan de terzake in de planvoorschriften opgenomen criteria. Voor de omwonenden en belanghebbenden bestaat de gelegenheid tot het indienen van bedenkingen;
- een uitwerkingsregeling: aan de hand van de in de voorschriften omschreven uitwerkingsregels dienen burgemeester en wethouders het op de plankaart aangegeven uitwerkingsgebied nader uit te werken door middel van een vast te stellen uitwerkingsplan.
Naar vorige |
Niveau omhoog
Naar boven Overzicht |
Naar volgende |