Bestemmingsplan "Kom Schaijk"
6.2 Bedrijven en milieuzonering

Bedrijven
Zowel de ruimtelijke ordening als het milieubeleid stellen zich ten doel een goede kwaliteit van het leefmilieu te handhaven en te bevorderen. Om te komen tot een verantwoorde, ruimtelijk relevante toetsing in milieuhygiënisch opzicht van bedrijfsvestigingen, wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde milieuzonering. Hieronder wordt verstaan het aanbrengen van een voldoende ruimtelijke scheiding tussen enerzijds milieubelastende bedrijven of inrichtingen anderzijds milieugevoelige functies als wonen en recreëren. Daarnaast is de milieuwetgeving van toepassing.

Bij de milieuzonering wordt gebruik gemaakt van de door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) opgestelde Lijst van Bedrijfsactiviteiten. Hierin wordt per bedrijfssoort aangegeven welke milieu-invloed (in de vorm van geur, stof, geluid en gevaar) hiervan kan uitgaan en welke afstand hierbij (minimaal) in acht genomen moet worden. Hierbij onderscheidt de VNG diverse omgevingstypen. Het achterliggende idee is dat de gevoeligheid van een gebied voor bepaalde hinder afhankelijk is van het omgevingstype. De door de VNG aangegeven afstanden betreffen een rustige woonwijk. De mate van milieuhinder bepaalt in welke van de zes milieucategorieën een bedrijfssoort is ingedeeld. Daarbij omvat categorie 1 de lichtste en categorie 6 de zwaarste vormen van bedrijvigheid. In principe is bedrijvigheid behorende tot de categorie 1 goed de mengen met de functie wonen, dit geldt in de meeste gevallen ook voor de categorie 2-bedrijven. Het is wenselijk om de bedrijvigheid in de categorie 3 te clusteren en een zonering in acht te nemen. Vanaf categorie 4 is menging met milieugevoelige functies niet mogelijk.

Niet overal wordt binnen de kern Schaijk voldaan aan de gewenste ideale afstanden uit de VNG-brochure. Dit wil niet per definitie betekenen dat ter plaatse milieuhinder aanwezig is. Op grond van direct werkende normen uit de verschillende AmvB's waaronder de bedrijven vallen dan wel op grond van de milieuvergunning van de bedrijven, zijn in de meeste gevallen maatregelen getroffen. De inrichting Van Schaijk gashandel (Burg. de Grootstraat 22) veroorzaakt in de huidige situatie wel onaanvaardbare milieuhinder. Voor deze inrichting wordt naar een definitieve oplossing gezocht. Op de plankaart is voor inrichting een zone opgenomen waarbinnen het oprichten van milieugevoelige functies zoals woningen niet is toegestaan.

Het gemeentelijk beleid van Landerd is dat bedrijven met een milieucategorie 1 en 2 inpasbaar zijn binnen een woonomgeving. Milieucategorie 3 en hoger niet. Deze dienen gevestigd te worden op een bedrijventerrein. Voor de bestaande bedrijfslocaties binnen de woonbuurten mogen daarom uitsluitend nieuwe bedrijven uit milieucategorie 1 en 2 toegelaten worden. Indien in de bestaand situatie een bedrijf uit een hogere categorie is gevestigd, mag dit specifieke bedrijf blijven voortbestaan. Het oprichten van de muziekkiosk nabij de kerk (Runstraat) betreft het toevoegen van een milieucategorie 2 inrichting. Deze is goed in te passen in een bestaand centrumgebied.

Onderstaande tabel geeft de bedrijven aan die in milieucategorie 3.1, 3.2 en 4 vallen en gelegen zijn in het plangebied. Milieucategorie 3.1 heeft een gewenste afstand tot een rustige woonwijk van 50 m1. Categorie 3.2 een afstand van 100 m1 en categorie 4 een afstand van 200 m1 . Op basis van de SBI-codering zijn de bedrijven met een milieucategorie 3.1, 3.2 en 4 gecategoriseerd. Binnen Schaijk zijn 6 bedrijfstypen te onderscheiden:

Tabel 6.1 Te onderscheiden bedrijfstypen

Soortbedrijf   Bedrijfscategorie  
Gemeentewerf   B(1)  
Bouwbedrijf   B(2)  
Constructiewerkplaats   B(3)  
Groothandel in vloeibare en gasvormige brandstoffen   B(4)  
Transportbedrijf   B(5)  

De bedrijven zijn specifiek op de plankaart met bovenstaande categorisering aangeduid. Een pand waar nu een bepaalde categorie in is gevestigd behoudt bij beëindigd van de huidige activiteit de mogelijkheid om deze categorie te huisvesten. Een andere bedrijfscategorie is dan echter niet toegestaan.

Indien in een concrete bestaande situatie de afstand tussen een bedrijf en een gevoelige functie te klein is, is de uitbreidingsruimte van het betreffende bedrijf beperkt en wordt het bedrijf aan voorwaarden gebonden. Door middel van vrijstelling kan in concrete gevallen alsnog medewerking worden verleend aan een eventuele uitbreiding mits wordt voldaan aan de noodzakelijke voorwaarden ter voorkoming van milieuhinder.

Tabel 6.2 Bedrijven met milieucategorie 3 en hoger

  Bedrijf   Adres   Nr.   SBI-
code  
Soort bedrijf   Bedrijfs- cate-
gorie  
Milieu- cate-
gorie  
1.   Gemeentewerf   Runstraat   59   9000.2   Gemeentewerf   B(1)   3.1  
2.   Van Dinther BV Bouwbedrijf   Runstraat   61a   45   Bouwbedrijf   B(2)   3.1  
3.   Van Dinther BV Bouwbedrijf   Runstraat   65   45   Bouwbedrijf   B(2)   3.1  
4.   Ammeraal belttechniek   Burg. De Grootstraat   9   281   Constructiewerkplaats   B(3)   3.2  
5.   Gashandel van Schaijk   Burg. De Grootstraat   22   5151.1   Groothandel in vloeibare en gasvormige brandstoffen   B(4)   4  
6.   Transportbedrijf   Schutsboom-
straat  
56   6024   Transportbedrijf   B(5)   3.2  

Naast bedrijven bestaan er andere functies die om verschillende redenen in een hogere milieucategorie ingedeeld worden. In de kern Schaijk gaat het om enkele horecabedrijven, de Brandweerkazerne aan de Schutsboomstraat en de sportvelden aan de Bossestraat.
De aanwezige categorie 3-bedrijven (en hoger) vormen geen belemmering voor de geprojecteerde ontwikkelingen. De afstanden van de desbetreffende bedrijven tot de mogelijkheid tot het realiseren van woningen zijn voldoende.
In bijlage 1 zijn alle bedrijfsmatige activiteiten (inclusief horeca, maartschappelijke functies en detailhandel) binnen de kern Schaijk voorzien van een SBI-code en milieucategorie.

Horeca
Bestaande horecabedrijven mogen blijven voortbestaan. Uitbreiding van een bestaand horecabedrijf is toegestaan binnen de aangewezen horeca-concentratiegebieden en mits dit leidt tot een kwalitatieve verbetering van het horecabedrijf. Aangezien horeca niet over even gemakkelijk samengaat met andere functies, is er voor gekozen om vestiging van horeca altijd te koppelen aan een afwegingsprocedure (vrijstelling of wijziging). Daarbij zijn vestigingsvoorwaarden per horecacategorie opgenomen. Vestiging van nieuwe horeca is uitsluitend toegestaan in het centrumgebied.

De horeca-instellingen zijn omwille van het bovenstaande gecategoriseerd:

Horeca, categorie 1     een inrichting die geheel of in overwegende mate gericht is op het verstrekken van maaltijden of etenswaren die ter plaatse genuttigd kunnen worden. Daaronder worden begrepen: cafetaria/ snackbar, fastfood en broodjeszaken, lunchroom, konditorei, ijssalon/ijswinkel, koffie en/of tearoom, afhaalcentrum, eetwinkels, restaurant;
 
Horeca, categorie 2     een inrichting die geheel of in overwegende mate gericht is op het verstrekken van (alcoholische) dranken voor consumptie ter plaatse. Daaronder worden begrepen: café, bar, pubs, juice- en healthbar;
 
Horeca, categorie 3     een inrichting die gericht is op het verstrekken van (alcoholische) dranken voor consumptie ter plaatse, alsmede het verstrekken van maaltijden of etenswaren die ter plaatse genuttigd plegen te worden, alsmede (in sommige gevallen) de gelegenheid biedt tot dansen. Daaronder worden begrepen: grandcafé, eetcafé, danscafé, snooker- of poolcentrum en een partycentrum.
 
Horeca, categorie 4     een inrichting die geheel of in overwegende mate is gericht op het verstrekken van nachtverblijf. Daaronder worden begrepen: hotel, motel, pension en overige logiesverstrekkers.
 
Horeca, categorie 5     een inrichting die geheel of in overwegende mate gericht is op het bieden van vermaak en ontspanning (niet zijnde een recreatieve voorziening) en/ of het geven van gelegenheid tot de dansbeoefening, al dan niet met levende muziek en al dan niet met de verstrekking van dranken en kleine etenswaren. Daaronder worden begrepen: discotheek/ dancing, nachtcafé (met nachtvergunning).
 


Tabel 6.3 De huidige horeca-instellingen

  Horeca-instelling   Adres   Nr.   Sbi-
Code  
Milieu-
categorie  
Horeca-
categorie  
1   Cafetaria Happy Days   Runstraat   25b   553   2   H1  
2   Pizza Grillroom Sphinx   Runstraat   52   553   2   H1  
3   Zalen en vergaderruimte   Runstraat   67   554   2   H3  
4   Eethuis van Son   Schutsboomstraat   2,4   553   2   H1  
5   Café zaal de Postduif   Schutsboomstraat   33   554   3.1   H2  
6   Restaurant de Peppelen   Schutsboomstraat   43   553   2   H1  
7   Café de Notaris   Schutsboomstraat   43A   554   3.1   H2  
8   Restaurant 't Landerke   Schutsboomstraat   57   553   2   H1  
9   Catering Stolz   Schutsboomstraat   57   5552   2   H1  
10   Café 3 Heere   Pastoor van Winkelstraat   2   554   3.1   H2  
11   Brasserie Tino   Pastoor van Winkelstraat   4   553   2   H1  
12   Partycentrum De Raaf   Pastoor van Winkelstraat   33   554   3.1   H3  

Daarnaast wordt in het dorpshuis 'de Phoenix' (Pastoor van Winkelstraat 11a) en in de jongerensoos 'de Piramide' (Bossestraat 6a) dranken geschonken en incidenteel feesten en partijen georganiseerd. De hoofdfunctie van deze inrichtingen is echter een maatschappelijke, welke ook aan de inrichtingen is toegekend.