Bestemmingsplan "Kom Schaijk"
6.7 Natuur

Op basis van de op 1 april 2002 in werking getreden Flora- en Faunawet is het een vereiste om inzicht te bieden in de effecten van een voorgenomen ruimtelijke ingreep op wettelijk beschermde planten en dieren. Als er significant schadelijke gevolgen zullen zijn voor een wettelijk beschermde soort en/of zijn leefgebied, zal bezien moeten worden in hoeverre de schadelijke effecten kunnen worden voorkomen. Zijn deze effecten niet weg te nemen, bijvoorbeeld door een andere locatie te kiezen, of op en andere manier naar een oplossing te zoeken, terwijl de uitvoering van het plan noodzakelijk wordt geacht (dwingende redenen van groot openbaar belang) dan zal in het kader van de wet ontheffing moeten worden gevraagd en zal moeten worden voorzien in compensatie. Daar waar ontwikkelingen plaatsvinden geldt een onderzoeksplicht.

Ontwikkelingslocatie Schutsboomstraat 74a
De ontwikkelingslocatie Schutsboomstraat is de enige locatie waarbij op basis van dit plan rechtstreeks een ontwikkeling is mogelijk gemaakt. De toevoeging van bebouwing is hier gering en ook de te amoveren flora is tot een absoluut minimum beperkt en zal bestaan uit het rooien van enkele struiken in de bestaande achtertuin van het perceel Schutsboomstraat 74a. Behalve voor vogels is de tuin geen leefgebied van wettelijk beschermde planten en dieren. Vogelsoorten die algemeen in tuinen voorkomen zullen wel (kunnen) nestelen in de takken van de bomen en in de struiken. Het gaat om soorten als Merel, Koolmees, Pimpelmees, Vink, Roodborst. De gunstige staat van instandhouding van deze soorten broedvogels komt niet in gevaar als de begroeiing wordt verwijderd. In de directe omgeving vinden deze soorten in voldoende mate vergelijkbaar leef- en broedgebied. Hun natuurlijke verspreidingpatroon zal niet worden gewijzigd.

Om verstoring en vernietiging van nesten en eieren te voorkomen, dienen te werkzaamheden te worden uitgevoerd buiten het broedseizoen (april-juni).