Bestemmingsplan "Kom Schaijk"
6.8 Cultuurhistorie en Archelogie

In de provincie Noord-Brabant dienen, in het kader van het behoud van waardevolle cultuurhistorische elementen en archeologische vindplaatsen, bestemmingsplannen te worden getoetst aan de provinciale Cultuurhistorische Waarden Kaart. Hierop staan de bepalende cultuurhistorische elementen aangeven en de indicatieve archeologische verwachtingswaarde. Deze waarde geeft aan of de kans op het aantreffen van archeologische belangrijke bodemvondsten groot of gemiddeld is. Indien er sprake is van een middelhoge of hoge verwachtingswaarde, zoals het geval is bij ontwikkelingen aan de Imkerstraat (D'n Omgang), dan is het aanbevelingswaardig om een inventariserend archeologisch onderzoek te houden. De indicatieve archeologische waarde is voor het westelijk en noordelijk gedeelte van de kern middenhoog. In het zuiden nabij de Rijksweg is de waarde hoog. Langs de ontsluitingswegen in de kern zelf en in het deelgebied tussen de Pastoor van Winkelstraat en de Schutsboomstraat zijn geen verwachtingswaarden onderkend.

 
Figuur 6.1 Uitsnede GWK-kaart Schaijk  

Door onderhavig bestemmingsplan is een beheerplan. Mogelijke nieuwe ontwikkelingen dienen getoetst te worden aan bovenstaande Cultuurhistorische Waarde Kaart om te bepalen of een verkennend archeologisch onderzoek dient plaats te vinden. In de uitwerkingsregels dan wel wijzigingsregels voor ontwikkelingslocaties is opgenomen dat rekening moet worden gehouden met de gevolgen voor het bodemarchief (archeologische kwaliteit).

Onder andere door bebouwing voor de huidige voorgevelrooilijnen niet mogelijk te maken, wordt de Cultuurhistorische uitstraling van de linten gerespecteerd.

Molenbiotoop
Hoewel de gemeente Landerd de waarde van het behoud van cultuurhistorisch erfgoed onderschrijft, wordt het opnemen van een regeling voor de molenbiotoop rondom de molen aan de Bosschestraat 65 niet noodzakelijk geacht. De molen is buiten gebruik. Het opnemen van een regeling voor de molenbiotoop is hier puur functioneel gezien dan ook niet noodzakelijk. In onderhavig plan zijn geen bouwmogelijkheden binnen een straal van 400 meter vanuit de molen zijn opgenomen. Vanuit het oogpunt van cultuurhistorie en belevingswaarde is het voorstelbaar dat een zone rondom de molen zoveel mogelijk gevrijwaard wordt van hoge bebouwing in geval dat er zich in de toekomst toch ontwikkelingen voordoen.

Ontwikkelingslocatie Schutsboomstraat 74a
De ontwikkelingslocatie Schutsboomstraat is de enige locatie waarbij op basis van dit plan rechtstreeks een ontwikkeling is mogelijk gemaakt. De locatie ligt in een gebied met een hoge archeologische verwachtingswaarde. Echter de omvang toe te voegen bebouwing is ten opzichte van de huidige bebouwing dusdanig beperkt dat archeologisch onderzoek niet noodzakelijk wordt geacht. Bovendien is het perceel reeds voor het merendeel bebouwd en is het bodemarchief ter plaatse veelvuldig verstoord.